Πανήγυρις εορτής Παναγίας, Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αιγίνης. Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Δευτέρα 14/8/2023: (παραμονή της εορτής) Έναρξις Ακολουθίας Μ. Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου Αιγίνης ώρα 19:30, μετ΄αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Περί ώρα 21:30 έξοδος της Ιεράς εικόνος και Λιτάνευσις δια των οδών : παραπλεύρως του Νοσοκομείου, πύργου Μαρκέλλου, παραλία και επιστροφή στο Ναό, διανομή των άρτων.

Τρίτη 15/8: (κυριώνυμος ημέρα εορτής): Έναρξις Ακολουθίας Όρθρου 7:00 μετ’ αρτοκλασίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα: 19:00-21:00 Ακολουθίαι της Θ’, του Εσπερινού, της Μικράς Παρακλήσεως και τα Εγκώμια της Εορτής.

Τετάρτη 16/8: (Μεθέορτα, Αγ. Γερασίμου , Τιμοθέου Ευρίπου) 7:00-10:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία, κτιτορικά.

Πέμπτη 17/8: Η καθιερωμένη από το 2006 (200 χρόνια της ενορίας) εορταστική εκδήλωση στο προαύλιο του Ναού, με το ακόλουθο Πρόγραμμα:

Έναρξη εκδηλώσεως ώρα 21:00, με την Εισήγηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Γιαννούλη, Προέδρου του Ε.Σ. Ακολουθεί οπτικοακουστική ομιλία του αρχιτέκτονα κ. Χάρη Σκαρλακίδη με θέμα: “Ιστορικές μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός”. Η ομιλία του διακεκριμένου επιστήμονα, ο οποίος -σημειωτέον – έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου μελετώντας αρχαία κείμενα σε διάφορες βιβλιοθήκες στο πλαίσιο της εν εξελίξει ιστορικής, αρχαιολογικής, και θεολογικής έρευνας του με την παράθεση 23 μεσαιωνικών χειρογράφων, όπως αυτά παρατίθενται στο βιβλίο του: “ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ- το θαύμα της καθόδου του Φωτός της Αναστάσεως στον τάφο του Χριστού”, όπου περιέχονται 85 ιστορικές μαρτυρίες από τον 4ο-16ο αι μέχρι και στις μέρες μας (Σημ: θα υπάρχει η δυνατότητα προμηθείας του εν λόγω βιβλίου σε κάθε ενδιαφερόμενο), θα συνοδεύεται με την προβολή διαφανειών.

Στη συνέχεια, ο κ. Αθανάσιος Κλεόπας, με αρχαία ελληνική λύρα θα παίξει το Αγνή Παρθένε Δέσποινα”(προς τιμήν της εορτής της Παναγίας) και το Πάτερ Ημών“, σε γλώσσα Αραμαϊκή της εποχής του Χριστού (προς τιμήν της Αναστάσεως και του εκλάμψαντος εκ του Παναγίου Τάφου Αγίου Φωτός).

Ακολουθεί ένα ψυχαγωγικό Πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από το μουσικό σχήμα “Εστουδιαντίνα”, με χορό σε όσους επιθυμούν να χορέψουν, όπως είναι η μακραίωνη Παράδοση του τόπου, μετά την τέλεση ων Εκκλησιαστικών Ακολουθιών να ακολουθεί σεμνό γλέντι!

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφερθούν εδέσματα, προσφορά των ενοριτών, και αναψυκτικά.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. Προσκαλούνται όλες οι Αρχές του νησιού και ο λαός να παραστούν στις εκκλησιαστικές και τις άλλες εκδηλώσεις του Ι. Ναού μας.

Η Υπεραγία Θεοτόκος ας είναι Σκέπη και Προστασία όλων μας!

Scroll to top