Φωτογραφίες εορτής: Ημέρα Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021.
Σύντομο Συναξάρι:
Η Αγία Τατιανή γεννήθηκε στη Ρώμη το 218 μ. Χ. από χριστιανούς γονείς. Ο πατέρας της τρεις φορές έγινε ανθύπατος και τρεις φορές παύθηκε, ως Χριστιανός.Υπήρξε Διακόνισσα της αρχαίας Εκκλησίας. Περιποιόταν τους φτωχούς αρρώστους. Έδινε τρόφιμα στους πεινασμένους. Επισκεπτόταν τους φυλακισμένους… Τη συνέλαβαν και μετά από μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, τελικά αποκεφαλίστηκε μαζί με τον πατέρα της. Τη στιγμή εκείνη ακτινοβόλησε η μορφή και το παρθενικό κορμί της με ένα λευκογάλανο φως, τη στιγμή που μια τρομερή φωνή από τα Ουράνια την καλούσε στη Αιώνια Βασιλεία του Θεού! Τότε, τρεις χιλιάδες που βρίσκονταν στην πόλη , απ’ όσα είδαν και άκουσαν πίστεψαν στον Ιησού Χριστό.
Ιστορικό εύρεσης εικόνος:
Ήταν η 22α Σεπτεμβρίου 1898, όταν στην Ελένη(μετέπειτα μοναχή Τατιανή), σύζυγο Θεοδοσίου Μοίρα, και στο μικρό σπιτάκι της στη τοποθεσία “Λάκκα” στη πόλη της Αίγινας, εμφανίστηκε ξαφνικά μια πανώρια κόρη, η οποία την παρακίνησε να σκάψει εκεί δίπλα σε συγκεκριμένο σημείο και να ανασύρει από τα βάθη της γης την εικόνα της.Ήταν η Αγία μάρτυς Τατιανή, όπως είπε. Για πέντε ολόκληρα χρόνια εμφανιζόταν στον ύπνο της Ελένης και την έλεγχε για την αναποφασιστικότητα της. Μετά τις απαραίτητες ενέργειες άρχισε τότε η εκσκαφή, κατά το έτος 1903( δηλ. την ίδια περίπου εποχή που ήρθε στην Αίγινα ο Άγιος Νεκτάριος). Καθ΄ υπόδειξιν της Αγίας, σκάβοντας πρώτα βρήκαν ένα εικόνισμα της Θεοτόκου(στις 4 Δεκεμβρίου 1903). Σκάβοντας παρακάτω, στις 17 Δεκεμβρίου βρήκαν την εικόνα του Αγ΄Ιωάννου του Θεολόγου. “Αύριο θα βρείτε και την δική μου εικόνα“, ήταν η ενύπνιος παραγγελία… Και Ω! του θαύματος! Στις 18 Δεκεμβρίου, η μολυβδοχάρακτη εικόνα της Αγίας Τατιανής στεκόταν όρθια σ’ ένα τοίχο, προφανώς κάποιας Πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας… Έγινε μεγάλη χαρά τότε στην Αίγινα, και με προσωπική εργασία πολλών και την συνδρομή ακόμη περισσοτέρων, χτίστηκε ο υπάρχων Ναός, μοναδικός ίσως εν Ελλάδι.
Ιερά Ακολουθία:
Την πρώτη Ιερά Ακολουθία της Αγίας συνέγραψε μια σεβάσμια μορφή του Αγίου Όρους, ο εξ Αιγίνης ιατρός και μοναχός της Μεγίστης Λαύρας Αθανάσιος(Σπυρίδων) Καμπανάος. Κατά το έτος 1916 την επιμελήθηκε με χειρόγραφη καλλιτεχνική μορφή ο επίσης εξ Αιγίνης Καυσοκαλυβίτης μοναχός Διονύσιος Κουκούλης. Τέλος, κατά το έτος 2016 την Ακολουθία της Αγίας ενδόξου Μάρτυρος Τατιανής συνέταξε ο Μεγάλος Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρ. Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, με το ακροτελεύτιον τρίστιχον:
” Εφραίμ και Εμμανουήλ ύμνησε χάριν αθληφόρον Τατιανήν Χαραλάμπης”.
Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό και την Ένδοξο Μάρτυρα Αυτού Τατιανή την Αθληφόρο, καθόσον με την ευγενική συνδρομή φιλοχρίστων Αιγινητών- και παρά τις δυσκολίες των καιρών- ευτρεπίστηκε ο Ίερός Ναός της Αγίας Τατιανής, με το αρμολόγημα της πέτρας, ώστε να αναδύει ευωδίαν πνευματικήν και εις ανάμνησιν πρωτοχριστιανικών χρόνων…
Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Γιαννούλης